Miten valita valaisimet oikein moderniin sisustustyyliin?

kohdevalaisin katton


Moderni sisustustyyli yhdistää yksinkertaisen ja nykyaikaisen tyylin. Modernille sisustustyylille hyvin tyypillistä ovat avara tila, sekä valoisat huoneet. Täten siis oikeanlaisen valaistuksen luominen on hyvin oleellinen osa sisustustyyliä. On kuitenkin hyvä perehtyä itse tyyliin ensin, jotta tiedämme mihin valaisimet tulee yhdistää.

Modernia sisustustyyliä noudattava sisustaja suosii vaaleita värejä, terästä, puuta sekä lasia. Muodot ovat selkeitä ja yksinkertaisia. Koska valon luominen on tärkeää, ei verhoja välttämättä tarvita ollenkaan. Verhojen korvikkeena voivat toimia myös sälekaihtimet, jotka saa yöllä laskettua alas ja suojaamaan ympäristöä.

Avaran tilan efektin saa jättämällä turhat esineet pois, ja kiinnittämällä huomiota tarkkaan harkittuihin sisustuselementteihin. Lampun valitseminen voikin olla tällainen elementti, sillä valaistus on kuitenkin välttämätön asia kodissa kuin kodissa.

Suomessa kuitenkin valaistus saattaa olla hankalaa toisinaan, sillä vaikka asunnossa olisi avaraa tilaa ja luonnonvaloa, on talvella luonnonvalon määrä hyvin rajallinen. Täten siis modernin sisustajan kannattaa kiinnittää huomiota tehokkaaseen valaistukseen jokaisessa huoneessa. Koska modernit pinnat saattavat olla kylmiä, voi valaistuksen sävynä toimia jopa hieman sinisempi värimaailma.

Millainen on moderni sisustaja?

Moderni sisustaja on yksinkertaisuuden lisäksi hyvin käytännöllinen. Koska moderni sisustaja jättää ylimääräiset elementit pois, voi esimerkiksi musta tai valkoinen Kohdevalaisin kattoon toimia hyvin yhteen modernin sisustuksen kanssa. Yksinkertainen kohdevalaisin näyttää kauniilta, ja tämän lisäksi koska valaistusta saa kohdennettua eri lailla, se sopii hyvin käytännöllisyyteen.

Keittiöön moderni sisustaja valitsee esimerkiksi perinteiset vaaleat, harmaat tai mustat kaapit. Jos moderni sisustaja on rohkea, voi keittiöstä löytyä jopa vaaleaa puuta olevat keittiönkaapit. Neutraaliin keittiöön kuuluu tehokas valaistus. Kohdevalaisin kattoon toimii myös keittiössä, sillä voit muuttaa valon suuntaa tarpeesi mukaan – jos tarvitset enemmän valoa esimerkiksi keittiön tasoille, voit kohdentaa sen tähän.

Makuuhuoneeseen moderni sisustaja valitsee vaaleita värejä, jotka auttavat rentoutumaan. Sänkynä toimii perinteinen runkopatja – ei mitään liian erikoista tai monimutkaista. Kohdevalaisin kattoon tukee myös yksinkertaisen makuuhuoneen ideaa. Voit asettaa valon tulemaan kätevästi esimerkiksi lukemista tukevaksi valoksi. Moderni sisustaja pyrkii pitämään yöpöydän tyhjänä sisustuselementeistä, ja täten kohdevalaisin kattoon on parempi idea, kuin esimerkiksi pöytävalaisin molemmille yöpöydille.

Moderni sisustaja ei pelkää sijoittaa rahaa sisustuselementteihin. Koska ideana on yksinkertaisuus, moderni sisustaja panostaa ennemmin laatuun kuin määrään. Täten esimerkiksi moderni sisustaja saattaa ostaa kalliin sohvan ja siihen sopivan valaisimen, mutta se ei haittaa, koska nämä tulevat olemaan käytössä monta vuotta. Yksinkertaisuuden ansiosta näitä ei tarvitse vaihtaa, sillä näihin ei myöskään kyllästy nopeasti.

Moderni sisustaja keskittyy myös erilaisiin säilytysratkaisuihin, ja pyrkii pitämään kaiken jopa minimalistiseen tyyliin järjestyksessä. Täten siis erilaiset kaapit ovat usein suljettuja, eikä vitriinejä suosita.

Mitä jättää etenkin pois?

Moderni sisustaja jättää pois etenkin kirkkaat värit. Värejä voit käyttää harkiten, ja valita esimerkiksi yhden päävärin, mutta useampaa väriä yhdistellessä on tärkeä käyttää harkintaa. Modernissa sisustuksessa käytetäänkin vähemmän on enemmän sääntöä.

Pahinta on ehkä sisältää moderniin sisustukseen röyhelöitä, koristeellisia esineitä sekä erityisiä kuvioita. Kalusteiden tulee olla klassisia, mutta samalla hyvin yksinkertaisia. Esimerkiksi koristetyynyjen paljous tai ylimääräiset sisustusesineet voit unohtaa. Vaikka retro sisustustyyli on tehnyt paluuta, kannattaa näiden esineiden kanssa olla myös hyvin tarkkaavainen. Toisaalta jokin yksittäinen esine voi sopia hyvin tyyliin ja tukea modernia sisustustyyliä. Modernissa sisustustyylissä kuitenkin esimerkiksi suuria värillisiä tauluja vältellään – sen sijasta voit hankkia hyvin yksinkertaisia teoksia tuomaan seinille hieman lisämaustetta.