Kurpitsan veistäminen Halloweeniksi

Muutaman kuukauden päästä on taas se aika vuodesta – aika asennoitua Halloweenin henkeen kaiverruttamalla kurpitsoja! Olitpa sitten aloittelija tai kurpitsanveiston ammattilainen, artikkelissamme on vinkkejä ja temppuja, joiden avulla voit tehdä täydellisen Halloween-kurpitsan eli “jack-o-lanternin”. Kurpitsan veistäminen voi olla hauska ja helppo tapa päästä halloween-hengelle, olipa taitotasosi mikä tahansa. Pienellä suunnittelulla ja yksinkertaisilla työkaluilla voit luoda kurpitsoihisi monenlaisia karmivia, pelottavia tai hauskoja kasvoja. Ota siis mukaan muutama ystävä, kaiverrustyökalut ja iso kurpitsa, ja valmistaudu pitämään hauskaa Halloweenin aikaan!

Ensinnäkin: tarvitset muutamia tarvikkeita. Tarvitset tietenkin kurpitsan! Varmista, että valitset tarpeeksi ison kurpitsan kaiverrettavaksi, mutta ei liian ison, jotta voisit käsitellä sitä helposti. Kurpitsoja voi ostaa vaikkapa lähikaupasta, mutta jos tarvitset tietyn kokoisen ja tyylisen kurpitsan, on parempi kääntyä hyvän vihannesliikkeen puoleen. Rannikon puutarha kurpitsa valikoima on erinomainen syksyllä, joten suosittelemme vierailemaan yrityksen verkkosivuilla. 

 

Tarvitset myös terävän veitsen – kaiverrusveitsi tai sahalaitainen veitsi käy hyvin. Kauhasta voi olla apua kurpitsan sisuskalujen irrottamisessa, ja tussilla voit piirtää luonnoksen ennen kaiverruksen aloittamista. Lopuksi tarvitset kärsivällisyyttä! Kurpitsan veistäminen voi olla hankalaa, joten ota aikaa ja nauti prosessista.

 

Kurpitsan valmistelu

 

Oletko Halloweenin ystävä vai haluatko vain päästä pelottavaan tunnelmaan? Vastauksella ei ole väliä (sori), sillä kurpitsojen veistäminen on hauskaa puuhaa kaikenikäisille. Mutta ennen kuin voit aloittaa veistämisen, sinun on valmisteltava kurpitsa. Noudata näitä yksinkertaisia ohjeita, niin olet valmis luomaan mestariteoksen hetkessä.

 

  1. Aloita leikkaamalla kurpitsan yläosa irti ja varmista, että reikä on tarpeeksi suuri, jotta voit päästä kurpitsan sisälle ja kauhoa sisuskalut ulos.

 

  1. Poista kaikki hedelmäliha ja siemenet kurpitsan sisältä lusikalla tai jäätelökauhalla. Muista kaapia seinämät, jotta ne ovat mukavan sileät.

 

  1. Nyt on aika aloittaa veistäminen! Voit joko tehdä kuvion vapaalla kädellä tai käyttää kaavaa. Jos käytät sabluunaa, teippaa se kurpitsaan ja leikkaa terävällä veitsellä viivoja pitkin.

 

  1. Kun kuvio on kaiverrettu, laita kynttilä sisään ja nauti käsityöstäsi!

 

Kurpitsan koristelu

 

Yksi tavallisesta poikkeava mutta aina toimiva idea on pienten kurpitsojen muokkaaminen kurpitsahämähäkeiksi! 

 

Niiden tekeminen on todella helppoa, jos tarvitset nopean kurpitsanveistoidean kuistisi koristeeksi. Nämä hauskat ryömijät toimivat hienosti yksinään tai lisänä muihin kurpitsoihin. Tarvitset pienen sahalaitaisen veitsen, mustia kauttaaltaan “karvaisia” putkiharjoja, pienen lusikan, kuumaliimapistoolin ja tuikkukynttilöitä. Leikkaa ensin ympyröitä minikurpitsojen varsien ympärille. Pieni sahalaitainen veitsi toimii tällaiseen touhuun parhaiten. Kauho sisäpuoli sen jälkeen ulos pienellä teelusikalla. Kiinnitä sitten kuumaliimapistoolilla kuhunkin kurpitsaan kahdeksan mustaa harjaa hämähäkkien jalkoja varten (neljä kummallekin puolelle). Viimeistele kurpitsahämähäkit kiinnittämällä pieni tuikku niiden yläosaan.  

 

Kurpitsojen maalaaminen voi olla myös hauska ja helppo vaihtoehto kurpitsan veistämiseen. Se sopii varsinkin nuoremmille lapsille, joille ei välttämättä kannata antaa kaiverrusvälineitä ja muuta terävää käteen. Maalaaminen on myös siitä hyvä vaihtoehto, että sen avulla voit luoda Halloween-koristeisiin hieman enemmän väriä ja koristella niitä huomattavasti yksityiskohtaisemmin. Voitte käyttää lasten kanssa myös mielikuvitusta: entä jos maalaisitten pelottavan kurpitsan sijaan söpön ja pelokkaan kurpitsan?  

 

Jos et ole varma, mistä aloittaa ja minkälaisen, löytyy verkosta paljon materiaalia hauskoihin malleihin. “Halloween pumpkin” -Google-haulla löytyy kaikkea klassisista kurpitsoista luovempiin malleihin, joten löydät varmasti jotain, josta pidät. Toinen hyvä osoite inspiraation etsimiseen on Pinterest-palvelu, jossa samat hakusanat toimivat varmasti hienosti. Valitsitpa minkä tahansa mallin, muista pitää hauskaa ja ole turvassa! Hauskaa kaivertamista ja  veistämistä!