Toimiston valaisimet – opas valintaan

valaisimet

Pöytävalaisin on olennainen osa mitä tahansa työtilaa ja työpöytää. Oikean valaisimen hankkimisen kannalta on parasta tuntea nykyaikaisten pöytälamppujen erityispiirteet. Väin näin pystyt valitsemaan sopivan valaisimen.

Työvalaisimia on markkinoilla hyvin monenlaisia, kuten esimerkiksi vilkaisu Nettilamppu-verkkokaupan sivuille – https://www.nettilamppu.fi – osoittaa. Valinnanvaraa siis on, mutta kuinka valita tästä hurjasta valikoimasta itselle se sopiva? Lue lisää, ja tiedät.

Ei pelkkä sisustuselementti

Työpöydälläsi oleva lamppu on muutakin kuin pelkkä koriste tai sisustuselementti. Oikeanlainen työpöytävalaisin auttaa työtehtävien valaistuksessa tekemään työt vaivattomasti ja mukavasti. Olipa sitten tietokoneen näppäimistöllä kirjoittaminen tai vaikkapa kirjojen lukeminen, tulisi aina olla mahdollisuus nähdä mukavasti ja selkeästi.  

Nykyaikaisia pöytävalaisimia voidaan käyttää useaan tarkoitukseen. Kun valittavana on niin paljon kauniisti muotoiltuja pöytävalaisimia esimerkiksi aiemmin mainitun Nettilampun sivuilla, tylsän näköinen lamppu voi olla kuitenkin hyvinkin tehokas. Mutta jos saat samalla rahalla kauniin ja tehokkaan, kumman valitset? No, se on sinun päätettävissäsi. Jokatapauksessa on pohdittava sitä, että nykyaikaiset pöytälamput ovat niin monikäyttöisiä, on sinun todellakin mietittävä, mihin tarkoitukseen lamppusi on oikeasti ja lopulta tarkoitettu.

Työpöydän valaisimet työvalaistusta varten

Työpöytälamput ovat parhaimmillaan tehtävävalaistuksessa eli työvalaistuksessa. Se auttaa sinua hallitsemaan paremmin valon määrää. Se antaa myös mahdollisuuden hallita valaistuksen suuntaa. Tämä on erityisen ihanteellista lukemiseen ja tietokoneen käyttöön. Jos pöytävalaisimesi toimii pääasiallisena työpöytävalaistuksen lähteenä, ota seuraavia asioita huomioon. 

Ota ensinnäkin huomioon työpöytäsi koko sekä se, mitä työpöydälläsi tehdään. Piirustuspöydät esimerkiksi vaativat enemmän valaistusta ja suuremmalle alueelle. Ne siis vaativat myös korkeampia pöytävalaisimia, joiden varsi tulee olla tarpeeksi pitkä, jotta se ulottuu työpöydän pituudelle kauttaaltaan.  

Silmien rasitusta tulee aina välttää. Oikeanlainen valaistus auttaa siihen erinomaisesti. Vaikka emme haluaisikaan, ikänäkö alkaa vaivata ennemmin ja myöhemmin, ja tällöin tarvitaan lisää valoa. Samaan aikaan vanhenevien ihmisten silmät ovat herkkiä häikäisylle. Tässä tulee eteen hyvin suunnatun valon sisältävän valaisimen valitseminen. LED-teknologialla varustetut valaisimet sopivat varsin hienosti työvalaistukseen. LED-valot ja valaisimet myös kuluttavat vähemmän energiaa, kuin hehkulamput. Ne myös kestävät pidempään, mutta silmien rasitusta ajatellen niissä on erinomaista myös suora säde. Sopivan kirkas valo tulee kuitenkin valita kotitoimistoa ajatellen. Noin 10 watin valaisin riittänee useimpiin tehtäviin.  

Kuinka sitten pöytävalaisin sijoitetaan?

Pöytävalaisin olisi hyvä sijoittaa pään yläpuolelle niin, että valonsäde on suunnattu poispäin silmistäsi, ettei se vain häikäise. On hyvä valita heti alkuun valaisin, jota voi kääntää eri suuntiin. Tarvittaessa voit lisätä lisävaloja. Niitä voivat olla esimerkiksi seinävalaisimet tai muut valaisimet, jotka auttavat myös valaisemaan työtilaasi muun työhuoneen alueiden ohella.

Kuten jo alussa kerroimme, on valaisimia hyvin monenlaisia ja niiden ulkonäkö on lähinnä vain makuasia. Valaisimen tyyli ja muotoilu riippuu aivan sinun omista, henkilökohtaisista mieltymyksistäsi. Markkinoilla on kuitenkin runsaasti tyylikkäitä työpöytävalaisimet, jotka sopivat monenlaiseen sisustukseen ja ne näyttävät samaan aikaan sisustuselementiltä.  

Muista myös muu valaistus ja valaisimet

Pöytävalaisimet eivät kuitenkaan riitä kaikkeen työhön, vaan tila tulee valaista muutenkin. Aiemmin vihjasimme esimerkiksi seinävalaisimista. Kannattaa myös miettiä, auttaisiko jokin riippuvalaisin keskellä kattoa tekemään työhuoneen valaistuksesta täydellisen. Eikä sovi unohtaa myöskään luonnonvaloa – jos työhuoneessasi on ikkuna tai useampi, kannattaa ulkoa tulevaa valoa hyödyntää mahdollisimman paljon. Joskus tosin voi olla niinkin kirkasta, että työhuoneesi vaatii myös kunnolliset sälekaihtimet tai työstä riippuen myös pimentävät verhot. Suomessa kuitenkin harvemmin (kesää lukuunottamatta) sellaista ongelmaa olisi, että valoa olisi liikaa.