Pienen asunnon edut ja sisustusideat

Pienessä asunnossa asumisella on etunsa – se on yleensä edullisempaa kuin suuremman asunnon vuokraaminen tai omistaminen, ja se pakottaa sinut käyttämään asuintilojasi luovemmin. Jos etsit ideoita pienen asunnon sisustamiseen, tässä artikkelissa on hyviä vinkkejä.

Miten sisustaa pieni olohuone

Jos asut pienessä asunnossa, saatat miettiä, miten sisustaa olohuoneesi. Haluat varmasti, että se on tyylikäs ja kutsuva, mutta et myöskään halua, että se tuntuu liian ahtaalta.

Tässä on muutamia vinkkejä, kuinka pieni olohuone on järkevä sisustaa: 

  • Valitse huonekalut, jotka ovat sekä toimivia että tyylikkäitä. Esimerkkinä tilaan voi sopia vaikkapa ottomaani, joka voi toimia sohvapöytänä tai lisäistuimena.
  • Käytä seinissä ja katossa vaaleita värejä, jotta huoneesta tulee ilmava ja valoisa 
  • Lisää mielenkiintoa kuvioilla. 
  • Pidä mielessä huonekalujen mittakaava. Pieni sohva saattaa näyttää yksinäiseltä suuressa olohuoneessa, mutta se on juuri sopiva pienempään tilaan.
  • Älä unohda säilytystilaa! Korit, hyllyt ja koukut voivat kaikki auttaa pitämään olohuoneen siistinä.

Pienen keittiön edut

Pienestä keittiöstä asunnossasi on monia etuja. Pienet keittiöt on helpompi pitää puhtaana, koska pintaa on vähemmän jynssättävänä. Ne ovat myös yleensä tehokkaampia, koska huoneessa on vähemmän tilaa, johon ruoka voi eksyä. Ja tietysti pienet keittiöt voivat olla hyvin tyylikkäitä ja viihtyisiä.

Jos harkitset pienen keittiön sisustamista uudelleen, on muutama asia pidettävä mielessä. Ajattele ensinnäkin säilytystiloja. Miten voit hyödyntää rajallisen tilan mahdollisimman hyvin? Ehkä voit asentaa hyllyjä seinille tai investoida fiksuihin säilytysastioihin. Toiseksi, mieti pohjaratkaisua. Miten voit järjestää keittiön niin, että se on sekä toimiva että houkutteleva? Valitse sisustus, joka hyödyntää tilaa parhaalla mahdollisella tavalla. Kirkkaat värit ja valaisimet voivat auttaa pientä keittiötä tuntumaan suuremmalta ja avoimemmalta.

Pienellä suunnittelulla ja luovuudella voit muuttaa pienen keittiön tyylikkääksi ja toimivaksi tilaksi.

Miksi sinun pitäisi omistaa pieni asunto

On paljon syitä omistaa pieni asunto, vaikka et itse asuisikaan sellaisessa. Ehkä haluat hankkia lisätienestejä vuokraamalla sellaista. Tai voit olla ensiasunnon ostaja, jolla on tiukka budjetti. Olivatpa syysi mitkä tahansa, pienen asunnon omistamiseen liittyy paljon etuja.

Ensinnäkin pienet asunnot on helpompi pitää puhtaana ja siistinä kuin suuremmat asunnot. Niissä on vähemmän pölyttävää ja imuroitavaa pinta-alaa sekä vähemmän nurkkia, joihin lika voivat kerääntyä. Näin voit säästää aikaa ja rahaa vaikkapa siivoustarvikkeisiin ja -palveluihin.

Suuri etu pienissä asunnoissa on se, että ne ovat yleensä energiatehokkaampia kuin suuremmat asunnot. Koska lämmitettävää ja jäähdytettävää tilaa on vähemmän, voit odottaa kuukausittain pienempiä sähkölaskuja. Tämä on hyväksi lompakollesi ja ympäristölle.

Pienissä asunnoissa on lisäksi yleensä kodikkaampi ja intiimimpi tunnelma kuin kolkoissa suurissa kodeissa. Tämä voi tehdä niistä viihtyisämpiä paikkoja asua, varsinkin jos asut yksin tai sinulla ei ole paljon huonekaluja. 

Pienen asunnon huonot puolet

Pienessä asunnossa asumisessa on luonnollisesti monia hyviä ja vastaavasti huonoja puolia. Käydään lopuksi läpi mahdollisia huonoja puolia, joita tällaisessa asunnossa asumisessa voi tulla eteen.

Yksi pienten asuntojen suurimmista miinuksista on se, että ne voivat usein tuntua ahtailta ja sekavilta. Tämä voi olla suuri haitta ihmisille, jotka haluavat paljon tilaa – tai jotka tarvitsevat paljon säilytystilaa. Toinen pienten asuntojen haittapuoli on se, että niitä voi olla vaikeampi viilentää ja tuulettaa kuin suurempia asuntoja. Tämä voi olla suuri ongelma ihmisille, jotka asuvat kuumassa ilmastossa. Myös Suomessa pienten asuntojen ilmanvaihto on ongelma kesäisin, jos helteet sattuvat yllättämään useammaksi viikoksi kerrallaan.