Valaisimet viimeistelevät kodin kauniin ja tyylikkään sisustuksen

valaismet

 

Nykyään valaisimet ja valaistus nähdään tärkeänä osana kodin sisustusta. Enää mikään tavallinen lamppu ei kelpaa, vaan halutaan näyttäviä, mutta omaan tyyliin sopivia valaisimia, jotka viimeistelevät sisustuksen. Valaisimet jaetaan yleensä kategorioihin käyttöpaikan mukaan, kuten kattovalaisimet, seinävalaisimet, ulkovalaisimet, keittiövalaisimet, pöytävalaisimet, lattiavalaisimet ja kylpyhuonevalaisimet. Erilaisia valaisimia on rajaton määrä, kuten lamppujakin eli valaisimen valonlähteitä. Energiansäästölamput kasvattavat jatkuvasti suosiotaan, kun taas hehkulamppuja ja halogeenilamppuja käytetään ehkä vähemmän kuin ennen. Myös erilaiset LED-lamput ja LED-putket ovat nykyään erittäin suosittuja, koska ne sopivat mainiosti paikkoihin, joihin on muuten hankalaa asentaa valaistusta. Ne tuovat mielenkiintoisen ja persoonallisen lisän ollen siten erinomainen koriste ja tehoste sekä sisä-, että ulkotiloissa. Led-valonauhat viimeistelevät niin keittiön, makuuhuoneen, saunan, vaatehuoneen kuin terassinkin sisustuksen. Kuvittele kuinka paljon valonauhasta olisi hyötyä esimerkiksi ahtaan ja pimeän vaatehuoneen valaisussa tai matalissa huoneissa. Valaistus on tärkeää myös kodin ulkotiloissa ja pihalla.

Älyvalaistus helpottaa elämää

Erilaiset älyvalaisimet kasvattavat jatkuvasti suosiotaan suomalaisten kotien sisustuksessa. Suosion salaisuus on todennäköisesti se, että älyvalaisimet yksinkertaisesti helpottavat elämää. Älylamppujen kirkkautta ja väriä pystyy säätämään tarpeen mukaan lamppua vaihtamatta, vaikka toisesta paikasta käsin älypuhelimen avulla. Tunnetuimmat valmistajat ovat luoneet älyvalaisin ratkaisuja, jotka sopivat kaikkiin kodin ja yrityksen tiloihin elämää helpottamaan. Valinnanvaraa on valtavasti ja ne voidaan useimmiten kustomoida asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Älyvaloja voidaan ohjata älypuhelimen lisäksi kaukosäätimellä tai liiketunnistimella, joka lisää käyttäjän mukavuutta. Enää ei tarvitse etsiä katkaisijaa, vaan valot saa sammutettua mistä tahansa käsin. Kirkkauden säädettävyys on mahtava ominaisuus, kun valon määrä vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Pimeässä Suomessa se on talvella mukava ominaisuus, että valojen kirkkautta pystyy säätelemään tarpeen mukaan. Kesällä riittää himmeämpi valo ja talvella tarvitaan kirkkaampaa valonlähdettä. Älyvalaisimet sopivat myös huonomuistiselle, koska valot saa sammumaan itsestään tai voi tarkastaa kaukaakin tuliko ne sammutettua vai ei. Kotiin ei tarvitse enää palata katsomaan, että jäikö vaatehuoneeseen valo päälle, kun lähdettiin kiireellä lentokentälle kahden viikon etelänlomaa varten. Älyvalot on mahdollista kytkeä päälle tai pois päältä milloin ja missä vain. 

Valitse persoonallinen valaistus, joka on samalla käytännöllinen ja helppo asentaa. 

Valaistus kannattaa valita omaan sisutustyyliin sopivaksi. Moni tekee sen virheen, että yrittää kopioida sisustuslehtien tyyliä, mikä johtaa siihen, että koti ei tunnu kodille. Käytännöllisyys on kodikkuuden a ja o. Suomalaisissa kodeissa suositaan pehmeää valaistusta, ja kirkkaita lamppuja löytyy lähinnä vain kouluista, sairaaloista ja virastoista. On tärkeää valita myös oikea valaisityyppi kuhunkin tilaan. Esimerkiksi sisä- ja ulkotiloihin on omat valaisimensa, kuten myös kosteisiin tiloihin. Olohuoneen kattokruunua ei siis kannata yrittää asentaa pesutiloihin. Jos oma osaaminen ei riitä valaisinten asentamiseen kannattaa pyytää rohkeasti ammattilainen apuun. Näin varmistetaan huolella viimeistelty jälki. Roikkuvat johdot ja vinot ruuvit jäävät vain häiritsemään itseä, vaikka niihin ei kukaan muu kiinnittäisikään huomiota. Sopivan valaisimen valitseminen voi sekin tuntua työläältä, kun valikoimaa on niin valtavasti. Onneksi tähänkin päätöksentekoon on tukea ja apua tarjolla, kun sitä vain pyytää. Mainittakoon vielä, että tähän mennessä on kirjoitettu vain pysyvästä kodin valaistuksesta ja olemassa on myös kausivalaistusta. Valaisimia ja lamppuja on siis valtava määrä ja jokaiseen huoneeseen, käyttötarkoitukseen ja paikkaan löytyy varmasti useampi kuin yksi sopiva vaihtoehto. Oikean valaisimen valintaan kannattaa käyttää aikaa. Useimmat lamput ja valaisimet kestävät vuosia, joten laatuun kannattaa panostaa.